APOTEKA JUPITER

  • 034 720180
  • apotekajupiter@gmail.com

Prolećne alergije

Proleće je naše omiljeno godišnje doba, ali je takođe ključno vreme za sezonske alergije. Najveći pokretač prolećnih alergija je polen. Drveće, biljke ili trava oslobađaju ta mala zrnca polena u vazduh i kada ona dođu u kontakt sa disajnim putevima nekog ko je alergičan, organizam započinje odbranu.

Pogledajte druge proizvode iz naše ponude

ON LINE APOTEKA
ON LINE APOTEKA

Šest načina prevencije alergije

Proleće je naše omiljeno godišnje doba, ali je takođe ključno vreme za sezonske alergije. Najveći pokretač prolećnih alergija je polen. Drveće, biljke ili trava oslobađaju ta mala zrnca polena u vazduh i kada ona dođu u kontakt sa disajnim putevima nekog ko je alergičan, organizam započinje odbranu. Imuni sistem pogrešno vidi polen kao opasnost i oslobađa antitela koja napadaju alergene. To dovodi do oslobađanja u krv hemikalije koja se naziva histamini, koja izaziva kijanje, zapušen nos ili gušenje. Polen ne mora poticati od biljaka iz vašeg kraja, on može putovati kroz vazduh kilometrima, pa ne treba da se iznenadite ako na testovima pokažete alergiju na neku biljku koje uopšte nema u vašem najbližem okruženju.

Nažalost, ne postoji lek koji ovaj problem može trajno rešiti, ali postoje različite preventivne mere koje možete da preduzmete da biste ih ublažili. Evo nekih od načina:

  1. Potražite pomoć na vreme

Ne čekajte da vas simptpmi alergije oneraspolože i uspore, već posetite na vreme, pre nego što sezona polena počne. Da li ćete za savetovanje i svoje lečenje odabrati lekara ili alternativnu medicinu, izbor je na vama. Homeopatija se na primer, pokazala kao veoma uspešna u lečenju alergije.

  1. Stanite na put polenu

Kada krenete sa prolećnim čišćenjem kuće, fokusirajte se baš na ona mesta gde se polen može najlakše zadržati: ventilacije, posteljine, dušeke ili tepihe. Menjajte filtere u svojim klima uređajima redovno.

  1. Napravite raspored

Koliko god vas to nerviralo, pokušajte da svoj dnevni raspored napravite tako da izbegavate da budete napolju u doba dana kada je koncentracija polena u vazduhu najveća- od 5 do 10 časova ujutru.

  1. Akupunktura

Pokušajte sa akupunkturom za prolećne alergije. Studija objavljena u Evropskom časopisu za alergiju i kliničku imunologiju utvrdila je značajno smanjenje simptoma alergije za učesnike studije koji su primali tretman akupunkture 3 puta nedeljno tokom 4 nedelje u poređenju sa učesnicima koji nisu primili. 

  1. Obavezno perite kosu pre spavanja

Kosa je veoma pogodna podloga za zadržavanje polena, koji se nalazi oko vas tokom dana. Obavezno pre spavanja perite kosu, kako ne biste polen ostavljali i u svojoj posteljini. Takođe, potrudite se da voljene ljubimce ukoliko ih imate, u ovom periodu držite vam spavaće sobe, jer je njihovo krzno još pogodnije za skupljanje polena.

 

  1. Ishrana

Istraživanja su pokazala da postoje namirnice koje povećavaju alergijsko stanje kod ljudi, ali isto tako i namirnice koje ga umanjuju. Alergija na polen može da bude kompleksnija nego što na prvi pogled deluje, zbog unakrsnog oprašivanja biljaka. Tako se npr. Jabuke mogu povezati sa cvetanjem breze, pa kada jedete svežu jabuku, možete osećati vaše alergijske simptome. Riba, jogurt, luk., začinsko bilje i zeleno lisnato povrće ublažavaju alergije, ono što biste trebali da izbegavate tokom alergijskog perioda su masno crveno meso, crno vino i čili papričice.

"Moje iskustvo u korišćenju eteričnih ulja je fenomenalno. Osim što sam izlečio glavobolju, koristilo mi je i u pripremi obroka. Saveti farmaceuta iz apoteke Jupiter u tom smislu su mi bili dragoceni."
groom.jpg
Aleksandar Marković
Nastavnik

Zaposleni u apoteci Jupiter stoje vam na raspolaganju za sve informacije.

preloader